تشخیص درجات کاشی و سرامیک
مرغوبیت کاشی معمولا در آزمایشگاه هایی که در کارخانجات
تولید کاشی و یا در خارج از کارخانه مستقر می باشد انجام شده ابعاد و
همچنین مستوی بودن سطح آن را بوسیله ابزار دقیق اندازه گیری نموده و مقاومت
آن را در برابر بارهای وارده و همچنین تغییرات شدید حرارت تعیین می
نمایند.
از آنجایی که وسایل آزمایشگاهی دقیق در اختیار کاشی کار نمی
باشد لذا با چنین آزمایش ساده که انجام آن نیاز به لوازم آزمایشگاهی ندارد و
در همه کارگاه ها مقدور می باشد توسط کاشی کار انجام می شود .
🔸۱.برای
انکه از مستوی بودن کاشی مطمئن شویم کافی است دوعدد آنها را از سمتی که
لعاب داده شده است روی هم قرار دهیم اگر کاشی کاملا مستوی باشد بافشار
انگشت ها روی دولبه یک قطر کاشی لقی احساس نمی شود زیرا اگر سطوح کاشی ها
غیر مستوی باشند و به اصطلاح کاس و سینه باشند با فشار دادن روی قطر دوعدد
کاشی که روی هم قرار دارند لقی احساس می شود .
🔸۲. برای مطمئن بودن از
صاف بودن خطوط آن کافی است دو عدد کاشی را پهلوی هم قرار بدهیم و درز بین
آنها را چشم نگاه کنیم اگر خطوط کناری همه جا به هم پیوسته باشد کاشی دارای
خطوط مستقیم می باشد .آزمایش دقیق تر آن است که کاشی را روی یک ورق کاغذ
گذاشته و یا نوک مداد نیز بوسیله یک از اضلاع کاش خط مستقیمی روی کاغذ رسم
نماییم آنگاه کاشی را 180 درجه حول همان خط دوران داده به طوری که این بار
کاشی در سمت دیگر خط رسم شده قبلی واقع شود باز کاشی را به همان خط قبلی
متکی کرده و با همان ضلع خط دیگری روی همان خط قبلی رسم می نماییم اگر این
دو خط کاملا بر یکدیگر منطبق باشند آن ضلع کاشی مستقیم می باشد اگر با 5یا 6
عدد کاشی این ازمایش را انجام دهیم مرغوبیت کاشی از لحاظ مستوی بودن سطح و
همچنین مستقیم بودن اضلاع آن برای ما روشن می شود .
🔸۳.برای آزمایش
مرغوبیت لعاب و ضریب انبساط و انقباض آن کافی است کاشی را برای مدت چند
ساعت (درحدود 12ساعت ) در یخچال و یا فریزر قرار دهیم آنگاه آن را بیرون
آورده و در آب جوش بیاندازیم با وجود اینکه هرگز چنین اختلاف درجه حرارتی
برای کاشی بوجود نخواهد آمد ولی اگر کاشی بتواند این اختلاف درجه حرارت را
که چیزی درحدود 120 درجه سانتی گراد است تحمل نموده و لعاب روی آن ترک
برندارد کاشی مرغوب می باشد برای اطمینان بیشتر این آزمایش را باید پنج یا
شش بار انجام دهیم .
🔷درجه مرغوبیت کاشی برمیگردد به عوامل ساخت کاشی
از ابتدای تهیه خاک و گل و ترکیبات معدنی که ازمهمترین مسائل در ساخت کاشی
می باشد تا انتهای پخت کاشی یک قطعه کاشی از دو قسمت تشکیل شده است .
🔺اول قطعه سفالی که قسمت اصلی و استخوان بندی کاشی را تشکیل می دهد.
🔺دوم لعاب روی آن که ماده ای شیشه ای و قسمت سطح رویی آن راتشکیل می دهد .
یکی
از مهم ترین عوامل در صنعت کاشی سازی آن است که این دو ماده را طوری
انتخاب کنید که ضریب انبساط آنها مساوی باشد زیرا با توجه به اینکه در
ساختمان های فعلی اغلب از کاشی در سرویس ها استفاده می شود و دراین مکان ها
مخصوصا در حمام ها کاشی ها در معرض تغییرات سریع درجه حرارت می باشند و در
نتیجه انقباض و انبساط شدید درکاشی ایجاد می گردد و لعاب روی کاشی نسبت به
سفال آن بسیار تردتر و شکننده تر می باشد لذا اگر ضریب انبساط انقباض
سفال و لعاب روی آن یکی نباشد بلافاصله بعد از مصرف روی آن ترک هایی ایجاد
می شود و کاشی را بسیار بد منظره می نماید.